Merhaba,
Label

Başsağlığı – Prof. Dr. Gülten Aktuğlu

19.01.2022

Türk Hematoloji Derneği'nin Değerli Üyeleri,

Derneğimizin kıdemli üyesi Prof. Dr. Gülten Aktuğlu vefat etmiştir. Değerli hocamızın ailesine, yakınlarına ve tüm meslektaşlarımıza başsağlığı dileriz.

Türk Hematoloji Derneği Yönetim Kurulu


Prof. Dr. S. Gülten Aktuğlu, 06 Haziran 1939’da Üsküdar/İstanbul’da doğdu. Lise eğitimini İstanbul Kız Lisesi’nde tamamladıktan sonra 1963 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. 1964’te aynı fakültenin 1.İç Hastalıkları Kürsüsünde (günümüzde Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı) iç hastalıkları uzmanlık eğitimine başlamıştır. 1970’de iç hastalıkları uzmanı olmasını takiben 4 yıl süre ile TÜBİTAK Hemostaz Araştırma Laboratuvarında Prof. Dr. Orhan Nuri Ulutin ile birlikte araştırmacı olarak çalışmıştır. 1974 yılında açılan sınavı başarı ile geçerek Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalında başasistan olarak akademik yaşama adım atmıştır. Sırasıyla, 1977’de Hematoloji Uzmanı, 1978’de Doçent ve 1988’de Profesör olmuştur.

Koagülasyon ve trombosit bozuklukları alanında yapmış olduğu ulusal ve uluslararası çalışmaları ile tanınan Prof. Dr. Gülten Aktuğlu’nun 300’ü aşkın makale ve bildirisi bulunmaktadır. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce ve Türkçe Tıp Programlarında Öğretim Üyesi olarak yer almasının yanında Tıbbi Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı, İstanbul Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek Okulu Hematoloji Eğitim Programlarına da uzun yıllar ders vererek katkı sağlamıştır. 1960’lı yılların başında Prof. Dr. Orhan Nuri Ulutin tarafından kurulan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hemostaz Laboratuvarının geliştirilmesine büyük önem veren Prof. Aktuğlu, ayrıca 1994-200 yılları arasında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Merkez Laboratuvarı Yöneticiliği, 2001-2004 ve 2004 – 2006 yılları arasında 2 dönem Hematoloji Bilim Dalı Başkanlığı görevlerini yürütmüştür.

Türk Hematoloji Derneği’nin kurulma aşamasında derneğe katılan ve yıllarca özveriyle katkı sunan Prof. Dr. Gülten Aktuğlu THD dışında, International Society of Hematology, European Hematology Association, Mediterranean Blood Club Danube League Against Thromboembolism, Türk Tıp Derneği, Türk İmmünoloji Derneği, Anjiyoloji, Tromboz ve Hemostaz Derneği üyesidir. Özellikle hemofili alanında yaptığı bilimsel çalışmalarını bu alanda faaliyet gösteren Marmara Hemofili Derneği ve Hemofili Federasyonu’nun kurulmasına katkı sağlayarak taçlandırmıştır.
Haziran 2006’da 40 yıla yakın süre çalışıp emek verdiği, birçok bilimsel araştırmayı gerçekleştirdiği, binlerce öğrenci yetiştirdiği Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden emekli olmuştur. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları AD Emekli Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Yıldırım Aktuğlu ile evli olan Prof. Dr. Gülten Aktuğlu’nun 3 çocuğu vardır.

Hocamıza Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve hematoloji camiasına başsağlığı diliyoruz.