Turk J Haematol 2015 May 4

The Changing Epidemiology of Blood Stream Infections and Resistance in Haematopoietic Stem Cell Transplantation Recipients.

Yemişen M1, Balkan İİ, Salihoğlu A, Eşkazan AE, Mete B, Ar MC, Öngören S, Başlar Z, Özaras R, Saltoğlu N, Mert A, Ferhanoğlu B, Öztürk R, Tabak F, Soysal T.
Amaç: Hematopoetik kök hücre transplantasyonu (HKHT) yapılan hastaların bağışıklık sistemi ciddi şekilde baskılanmıştır ve kan akımı enfeksiyonları (KAE) bu süre içinde karşılaşılan major komplikasyonlardan biridir. Bu çalışmada amacımız, geriye dönük olarak bu hastalarda KAE'larinin epidemiyolojisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: HKHT yapılan 312 hastanın epidemiyolojik özellikleri retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: 2000 ve 2011 yılları arasında otolog (% 62) ve allojeneik (% 38) HKHT yapılan 312 hasta, çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hasta grupları en sik Multipl miyelom (% 28) ve Hodgkin lenfoma (% 21.5) tanılı hastalar idi. Yüz kırk iki hastada (%45) en az bir kez KAE gelişmiş ve kan kültürlerinden 193 ayri patojen elde edilmiştir. KAE`lerde 2005-2008 yılları arası bir artışın yanında, 2009-20011 yılları arasında da Gram pozitiflerde göreceli bir artış da saptanmış ve en sik KAE kaynağı santral venoz kataterler olarak tespit edilmiştir. Koagulaz negatif staphylococi (%49.2) ve Acinetobacter baumanii (%8.8), kan kültürlerinden en sık elde edilen patojenlerdir. Genişlemiş spektrumlu beta laktamaz üretimi E. coli ve Klebsiella spp. suşları arasında sırası ile % 23 ve % 22 idi. Kinolon dirençli Enterobacteriaceae orani %10 olarak tespit edilmiştir. Pseudomonas ve Acinetobacter suşlarında karbapenem direni sırasıyla, %11.1 ve %23.5 iken, Enterobacteriaceae grubunda karbapenemlere hiç direnç saptanmamıştır. Sonuç: Yıllar içinde, gram negatif bakterilerden Gram pozitiflere doğru bir kayma gözlenirken, en sık KAE kaynağı santral kataterler olarak saptanmıştır.
: Hematopoetik kök hücre transplantasyonu (HKHT) yapılan hastaların bağışıklık sistemi ciddi şekilde baskılanmıştır ve kan akımı enfeksiyonları (KAE) bu süre içinde karşılaşılan major komplikasyonlardan biridir. Bu çalışmada amacımız, geriye dönük olarak bu hastalarda KAE'larinin epidemiyolojisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: HKHT yapılan 312 hastanın epidemiyolojik özellikleri retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: 2000 ve 2011 yılları arasında otolog (% 62) ve allojeneik (% 38) HKHT yapılan 312 hasta, çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hasta grupları en sik Multipl miyelom (% 28) ve Hodgkin lenfoma (% 21.5) tanılı hastalar idi. Yüz kırk iki hastada (%45) en az bir kez KAE gelişmiş ve kan kültürlerinden 193 ayri patojen elde edilmiştir. KAE`lerde 2005-2008 yılları arası bir artışın yanında, 2009-20011 yılları arasında da Gram pozitiflerde göreceli bir artış da saptanmış ve en sik KAE kaynağı santral venoz kataterler olarak tespit edilmiştir. Koagulaz negatif staphylococi (%49.2) ve Acinetobacter baumanii (%8.8), kan kültürlerinden en sık elde edilen patojenlerdir. Genişlemiş spektrumlu beta laktamaz üretimi E. coli ve Klebsiella spp. suşları arasında sırası ile % 23 ve % 22 idi. Kinolon dirençli Enterobacteriaceae orani %10 olarak tespit edilmiştir. Pseudomonas ve Acinetobacter suşlarında karbapenem direni sırasıyla, %11.1 ve %23.5 iken, Enterobacteriaceae grubunda karbapenemlere hiç direnç saptanmamıştır. Sonuç: Yıllar içinde, gram negatif bakterilerden Gram pozitiflere doğru bir kayma gözlenirken, en sık KAE kaynağı santral kataterler olarak saptanmıştır.