Turk J Haematol 2014 Jun;31(2):136-42

Local Renin-Angiotensin system in normal hematopoietic and multiple myeloma-related progenitor cells.

Uz B1, Tatonyan SÇ2, Sayitoğlu M2, Erbilgin Y2, Hatırnaz O2, Aksu S1, Büyükaşık Y1, Sayınalp N1, Göker H1, Ozcebe Oİ1, Ozbek U2, Haznedaroğlu IC1.
Amaç: Lokal renin-anjiotensin sisteminin (RAS) primitif hematopoezde önemli fonksiyonlara sahip olması, lokal otokrin kemik iliği (Kİ) RAS’ının da neoplastik hematopoezde aktif olabileceği hipotezini desteklemektedir. Bu çalışmanın amacı normal CD34+ hematopoetik kök hücreler ve multipl miyelom (MM) ilişkili progenitor hücrelerde kritik RAS elemanlarını araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Çalışma grupları; hematolojik açıdan normal insanların toplam Kİ hücreleri (CBM) (n=10), allojeneik periferik kök hücre transplantasyonu için sağlıklı donörlerin CD34+ kök hücre örnekleri (CD34+CBM) (n=9), ve otolog periferik kök hücre transplantasyonu uygulanan MM hastalarının CD34+ kök hücre örnekleri (CD34+MM) (n=9) tarafından oluşturuldu. Bu örneklerde ana RAS elemanlarının gen ekspresyonları qRT-PCR yöntemiyle araştırıldı. Bulgular: CBM grubunun RENIN, anjiotensinojen (ANGTS), ve anjiotensin dönüştürücü enzim-I (ACE I) mRNA ekspresyon düzeyleri miyelom hastalarından anlamlı olarak yüksek idi (sırasıyla, p=0,03, p=0,002, ve p=0,0008). Sağlıklı allojeneik donörlerin CD34+ kök hücre örneklerindeki RENIN ve ANGTS mRNA ekspresyon düzeyleri myelom hastalarının kök hücre örneklerinden anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0,001 and p=0,01). Bununla birlikte, CD34+CBM ve CD34+MM hematopoetik hücrelerde ACE I ekspresyon düzeyleri arasında anlamlı fark gözlenmedi (p=0,89).Sonuç: Lokal RAS elemanları, CBM ve CD34+CBM hematopoetik hücrelerinden daha az olmak kaydıyla, CD34+MM hematopoetik hücrelerinden de eksprese edilmektedir. Bu nokta MM’nin immünobiyolojisine odaklanmada ve transplantasyon tedavi protokollerinin oluşturulması sırasında otolog hücrelerin hazırlanmasında akılda tutulmalıdır.
maç: Lokal renin-anjiotensin sisteminin (RAS) primitif hematopoezde önemli fonksiyonlara sahip olması, lokal otokrin kemik iliği (Kİ) RAS’ının da neoplastik hematopoezde aktif olabileceği hipotezini desteklemektedir. Bu çalışmanın amacı normal CD34+ hematopoetik kök hücreler ve multipl miyelom (MM) ilişkili progenitor hücrelerde kritik RAS elemanlarını araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Çalışma grupları; hematolojik açıdan normal insanların toplam Kİ hücreleri (CBM) (n=10), allojeneik periferik kök hücre transplantasyonu için sağlıklı donörlerin CD34+ kök hücre örnekleri (CD34+CBM) (n=9), ve otolog periferik kök hücre transplantasyonu uygulanan MM hastalarının CD34+ kök hücre örnekleri (CD34+MM) (n=9) tarafından oluşturuldu. Bu örneklerde ana RAS elemanlarının gen ekspresyonları qRT-PCR yöntemiyle araştırıldı. Bulgular: CBM grubunun RENIN, anjiotensinojen (ANGTS), ve anjiotensin dönüştürücü enzim-I (ACE I) mRNA ekspresyon düzeyleri miyelom hastalarından anlamlı olarak yüksek idi (sırasıyla, p=0,03, p=0,002, ve p=0,0008). Sağlıklı allojeneik donörlerin CD34+ kök hücre örneklerindeki RENIN ve ANGTS mRNA ekspresyon düzeyleri myelom hastalarının kök hücre örneklerinden anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0,001 and p=0,01). Bununla birlikte, CD34+CBM ve CD34+MM hematopoetik hücrelerde ACE I ekspresyon düzeyleri arasında anlamlı fark gözlenmedi (p=0,89).Sonuç: Lokal RAS elemanları, CBM ve CD34+CBM hematopoetik hücrelerinden daha az olmak kaydıyla, CD34+MM hematopoetik hücrelerinden de eksprese edilmektedir. Bu nokta MM’nin immünobiyolojisine odaklanmada ve transplantasyon tedavi protokollerinin oluşturulması sırasında otolog hücrelerin hazırlanmasında akılda tutulmalıdır.